2. Werken zonder tijdsdruk

De 5 kenmerken

Je hebt er zelf voor gekozen, er is geen tijdsdruk, je doet één ding tegelijk, je wordt weinig onderbroken, je bent niet bezig met het eindresultaat. Dat waren de 5 voorwaarden uit mijn vorige blog die kenmerkend waren voor een ontspannen situatie. In deze blog gaat het over het toepassen van voorwaarde 2 in je werksituatie: er is geen tijdsdruk.

Geen tijdsdruk

Wie geen problemen heeft met werken onder tijdsdruk hoeft deze blog natuurlijk niet te lezen. Of …. misschien toch wel. Het woord zegt het namelijk al. Het gaat om druk.

En druk betekent stress. Stress is prima om te presteren, maar alsmaar werken onder tijdsdruk gaat op langere termijn beslist problemen geven.
‘Oh maar ik houd wel van tijdsdruk. Dan presteer ik het best’. Vertelde een cliënt van mij toen ik het thema tijdsdruk aankaartte. Ja, dat kan natuurlijk, maar ze had fikse stressklachten en dan is het natuurlijk raadzaam om eens te kijken naar alles wat druk, en dus stress, veroorzaakt. Tijdsdruk hoort daarbij.

Op tijd beginnen.

Hoe voorkom je nu tijdsdruk? Het lijkt logisch. Gewoon zorgen dat niet alles op het laatste nippertje aankomt. Op tijd beginnen met je taken. Veel mensen denken dan aan ‘beter plannen’. Dus aan ‘timemanagement’.  Nou dat kan. Je zorgt ruim voor de deadline dat je begint aan een taak, een project, of aan je administratie. ‘Begint’ …. het hoeft dus niet direct af! Gewoon een eerste opzet. Je onderzoekt je aanpak en wat je nodig hebt. Je zult zien dat het al wat rust geeft als je weet dat er al iets gedaan is. Vervolgens plan je vaste momenten waarop je er verder aan werkt. Logisch niet waar?
Niet?

Niet efficiënt

“Dat werkt niet voor mij” zul je misschien zeggen. “Voorruitwerken en in gedeeltes werken aan mijn taak kost me veel te veel tijd. Ik maak liever alles in één keer af”. Toch … het is bewezen dat juist doorwerken aan een taak om iets af te krijgen weinig efficiënt is. Je concentratie vermindert waardoor je fouten gaat maken en langer doorgaat dan je zou willen. Bovendien als er andere dringende zaken tussendoor komen komt die deadline in gevaar.  Je taak in een aantal fasen uitvoeren zorgt ervoor dat je fris blijft, je resultaten zijn goed en uiteindelijk heb je er niet meer tijd aan besteed.

Goed is goed genoeg

Onder druk werken levert vaak wel iets op voor de perfectionisten onder ons. Namelijk dat je niet eindeloos bezig kunt zijn om het eindresultaat tot in de puntjes uit te werken. Je hebt daar gewoon geen tijd voor en goed is goed genoeg. Maar dat kan ook als je ruim op tijd begint. Een feit is dat perfectionisten in 20% van de bestede tijd 80% van hun taak kunnen doen. Eigenlijk kun je dan al zeggen: goed is goed genoeg. Maar ze gaan dan verder om 80% van hun tijd te besteden om de resterende 20% te perfectioneren.

Plezierig werken

Een eerlijk gezegd: ik heb dat ook moeten leren. Zoals nu bij het schrijven van deze blog. Nog niet zo lang geleden kon ik daar eindeloos mee bezig zijn. Eigenlijk vond ik dat ik toch in een uurtje zoiets moest kunnen doen. Ik heb immers erg veel plezier in mijn werk en wil daar graag over schrijven. Maar vaak maakte ik een blog niet af omdat ik er niet tevreden over kon zijn en het allemaal te lang duurde. Nu kan ik zeggen; ’Het kan altijd beter, maar goed is goed genoeg’. En weet je ik vind het nu gewoon erg leuk, zo’n blog schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *