Werkdruk en burnout in het onderwijs

 

Werkdruk en burnout in het onderwijs
Het is bekend. Het percentage burnoutklachten in het onderwijs is het hoogst van alle arbeidsmarktsectoren.  Op dit moment 23%. Bij andere sectoren ligt het gemiddeld op 13%.
De kosten zijn hoog. Minimaal € 60.000 voor een fulltimer ( zie NRC https://bit.ly/2rQRkhl ).
Een veelheid van oorzaken zijn aan te wijzen: toenemende eisen vanuit management en inspectie, meer kinderen die extra zorg nodig hebben, mondige ouders en toenemende administratieve druk zijn enkele voorbeelden.

Verander je werkhouding
Je kunt dan natuurlijk altijd proberen, handiger, beter of efficiënter te werken. Maar als het gaat om het duurzaam verminderen van stress en het vergroten van werkplezier levert het het meest op als de houding waarmee je in het werk staat eens aangepakt wordt. Noem het verandering van mindset.

Slow Working
In het Slow Workingtraject onderzoek je hoe je jezelf almaar opjaagt op sommige momenten zonder echt even rust, hoe je dan met 10 dingen tegelijk bezig bent en waarom je te veel ‘ja’ zegt op vragen of verzoeken van anderen. Je leert om in rust met één ding tegelijk bezig te zijn en ‘nee’ te  zeggen zonder je er schuldig over te voelen. Je gaat merken hoe je de rust hebt en de tijd neemt om je werkzaamheden verstandig in te plannen. Je hebt meer overzicht en bent in staat om nog meer aandacht te hebben voor de leerlingen die dat nodig hebben. Je hebt bovendien allerlei praktische handreikingen op het gebied van planning, communicatie en het inrichten van je werk gekregen om je werkdruk daadwerkelijk te verminderen.

En …. dat allemaal zonder dat het je meer tijd kost of dat je werk kwalitatief minder wordt. Integendeel zelfs.

Neem de tijd voordat de tijd jou neemt
Het aanpakken van je werkhouding duurt even. Echter het kost nauwelijks extra tijd. Langzaam slijp je zo’n nieuwe houding in. Een Slow Workingtraject duurt dan ook minimaal 4 maanden. Het is een groepstraject met individuele coachingsmomentenmaar het kan ook helemaal aangepast worden naar een individueel traject.

Meer hierover vind je in de brochure Slow Working voor het onderwijs
of in het artikel van het Vervangingsfonds met een mooie recensie over het traject.

Een vrijblijvend informatief gesprek? Meld je dan hier aan