Vervelend werk met minder stress

Vervelend werk met minder stress

Vervelend werk, of het nu gaat om saai werk, vies werk of gewoon werk dat eigenlijk jouw ding niet is, kan aardig wat stress opleveren. Je weet dat het een onderdeel van je taak is, maar toch. “Is dit het nu waar ik voor heb gestudeerd?”, denk je dan. Of “ dit is niets voor mij, waarom wordt ik hier altijd mee opgezadeld?”
Je bent bezig een verslag te schrijven, maar je ziet er eigenlijk de zin niet van in. “Wordt dit eigenlijk wel gelezen?” is je gedachte. Je werkt met tegenzin en eigenlijk ben je meer met die tegenzin bezig dan met het verslag en daardoor maak je fouten.

Gewoon kiezen

Prettiger voor jezelf is om gewoon te kiezen voor de taak die voor je ligt. Je vergeet dan al het andere en  er ontstaat vanzelf een natuurlijke aandacht voor wat je aan het doen bent. Bovendien betekent het dat je bewust kiest en niet alleen brandjes aan het blussen bent en slaaf bent van je werk.
Gemakkelijk gezegd natuurlijk. Maar hoe doe je dat: gewoon kiezen en al het andere vergeten als je echt tegenzin voelt voor de taak die er ligt? Belangrijk is: sta telkens even stil  bij wat je te doen staat. Je springt niet van het een in het ander of raffelt de taak af om er maar van af te zijn.

Train jezelf

Om dit te trainen is het handig om gedurende een paar weken je activiteit kort te benoemen. In dit geval dus: “Ik ga nu het verslag maken.” Natuurlijk gaat dat niet lukken bij alle activiteiten die je doet, maar houd jezelf voor om dat te doen, telkens als je een vervelende taak gaat uitvoeren. Je zult zien hoe het je effectiviteit vergroot en je stress verminderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *