Stress: normale lichamelijke reactie op gevaar.
Bijvoorbeeld als je een weg oversteekt en er komt met hoge snelheid een auto aanrijden die jou duidelijk niet in de gaten heeft. De hartslag versnelt, de ademhaling wordt sneller, de spieren spannen zich en dat zorgt ervoor dat je snel reageert. Je zorgt dat je snel aan de overkant bent. Het gevaar is voorbij en je lichamelijke toestand normaliseert zich weer.
Negatieve stress:
Als je lichaam niet ontspant en normaliseert, doordat het gevaar blijft bestaan en je lichaam voortdurend in een staat van paraatheid blijft, kan dat funeste gevolgen hebben voor je gezondheid. Dat zal niet zo gauw gebeuren als het gaat om de situatie zoals boven, maar wel als het ‘gevaar’ in je hoofd zit. Je maakt je zorgen, bewust of onbewust. De baan die je kwijt kan raken, de gezondheid van je kind, de collega die zijn frustraties op je af reageert, het niet op tijd afkrijgen van je werk enzovoort. Zolang je deze zorgen blijft houden, dit als gevaar ziet, blijft de spanning in je lijf en blijven de stoffen die aangemaakt worden om die stressreactie in stand te houden een slechte invloed op je gezondheid hebben.
Gezond omgaan met je zorgen.
Belangrijk is dus om te leren om gezond met je zorgen om te gaan en de gedachten erover los te laten als het niet effectief is.
Gemakkelijk gezegd allemaal natuurlijk. Maar hoe doe je dat?
In de eerste plaats is het belangrijk te beseffen dat het onze gedachten en zo ons oordeel over een toestand of situatie zijn die de stressreactie in ons lichaam veroorzaken. En dat betekent dus dat als we onze gedachten erover veranderen we ook de stress kunnen beïnvloeden. In de tweede plaats is het belangrijk om ontdekken dat we geneigd zijn om weg te vluchten van problemen en ons te richten op afleidende zaken. Dit zorgt ervoor dat we in feite met meerdere dingen tegelijk bezig zijn. Bewust met naar voetbal kijken, wandelen of lezen, maar onbewust met onze zorgen. Dit veroorzaakt spanning, vermoeidheid en dus stress. Door onze volle aandacht te richten op één zaak zul je ontdekken dat de spanning afneemt. Een nieuwe houding dus als je gewend bent om met meerdere zaken tegelijk bezig te zijn.
In mijn trainingen en coachingstrajecten worden je handvatten gegeven om zo’n houding te ontwikkelen: een houding van ‘één ding tegelijk’ , je niet laten meeslepen door andere zaken maar dat in alle rust loslaten en pas aandacht geven als jij dat wilt.
Meer informatie hierover?
Neem contact op voor een vrijblijvend informatiegesprek.