Lummelen tegen stress

Lummelen

Er wordt mij regelmatig gevraagd waarom ik toch zo de nadruk leg op ‘lummelen’, gewoon regelmatig even ‘niets’ doen. Dat is toch niet de enige manier om  met de drukte van alle dag om te gaan en stress te hanteren? Klopt. Het is niet de enige manier, maar wel een die niet mag ontbreken bij wat je dan ook doet om met stress om te gaan.

Sporten

Sport je graag om je hoofd ‘leeg’ te maken? Prima, maar als dat alleen maar kan ná een drukke werkdag of maar 1 of twee keer per week dan levert dat weinig op voor de momenten waarop je echt bezig bent met stressvol werk.

Planning

Ben je iemand die zijn werk zo efficiënt mogelijk wil indelen? Ook prima. Maar wat als je gestoord wordt of afgeleid? Als duidelijk wordt dat je je voorgenomen taak niet binnen de tijd gaat afkrijgen? Dat zorgt uiteindelijk alleen maar voor meer stress. “Beter plannen dan” denk je wellicht. Natuurlijk, maar …. dan is echt de enige oplossing om de tijd voor je taken realistisch te plannen en tussen je taken ook lege plekken met ‘niets’ in te plannen. Je hebt dan de mogelijkheid om wat uit te lopen, maar zeker om rustig even ‘niets’ te doen. Of in ieder geval iets simpels te doen. Even wat drinken, je uitrekken, rustig wat opruimen. In ieder geval niet iets waar je bij moet nadenken.

Rust

Je brein heeft rust nodig om effectief te kunnen zijn. Eigenlijk weet je dat best, maar er is iets in je waardoor je zegt dat je best nog even door kan gaan. Als alles wat je wilde doen af is dan komt die rust wel denk je. En dat is de grote vergissing.

Stemmetje

In de trainingen en tijdens de coachsessies die ik geef  blijkt telkens weer hoe moeilijk we het vinden  om dat stemmetje van “even doorgaan, dan heb ik het tenminste klaar en dan kan ik ….” iets anders te laten zeggen. Wat als het zegt: “Leuk dit werk, interessant, lekker bezig”? En verder zegt het dan eigenlijk niets!  Het vraagt een verandering van mindset, dat is duidelijk. En dat kost tijd, maar er is dan geen doorlopende stress. Het vergroot je werkplezier. En …. je werk effectiever. Dat is zeker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *