Stress op het werk: doe even niets

oasestresscoaching-stress op het werk

Waarom?  Je brein heeft dan even rust. Absoluut noodzakelijk om goede prestaties te leveren. Maar dat is nu juist iets wat je geneigd bent om niet te doen; even stoppen, even niets, even een kop koffie of thee, even een loopje naar …… Er zijn tal van redenen waarom we dat niet doen.

Er is een deadline! Ja, dat is een gemakkelijke reden. Maar er zijn andere, die vaak dieper liggen. Het gaat dan meestal om de weinig bewuste gedachten over het werk en stress op het werk.
“Als je iets wilt bereiken, moet je hard werken” of “Ik ben nu eenmaal een bevlogen iemand. Ik houd van hard werken. Ik zit dan helemaal in mijn flow”. En zo zijn er nog veel meer van die gedachten die de drijfveren zijn om jezelf weinig rust te gunnen.
En natuurlijk, opgaan in je werk en er plezier aan beleven is erg bevredigend. Er is dan geen stress op het werk. Een beetje wellicht. Maar dat is de normale stress,  nodig om te presteren. Maar hier heb ik het over bovenmatige stress. De stress die je uitput en waar je na je werk eigenlijk niet voldoende van kunt herstellen.

Regelmatig even niets: Je presteert echt beter.

Een voorbeeld. Ik werkte in het verleden voor een re-integratiebureau. Daar kreeg ik op een gegeven moment het commentaar van een collega dat ze vond dat ik toch veel zat te lummelen. Maar ik kon haar duidelijk maken waarom ik me niet druk maakte. Het was juist die manier van in het werk staan dat opleverde dat ik er plezier in had maar die er vooral voor zorgde dat mijn resultaten uitstekend waren. Deadlines waren voor mij geen probleem en mijn targets haalde ik ruim.

Regelmatig even niets doen, even loslaten van waar je mee bezig was. Gewoon heel kort, een paar minuutjes is vaak al voldoende. Maar dan ook echt loslaten natuurlijk. En dan gewoon weer verder met je taak van dat moment. Je kunt er een gewoonte van maken. Het levert heel veel op.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *