Hoge werkdruk? Misschien heb je de neiging om dan juist even door te zetten. Je toont wilskracht .Nog even iets afmaken, nakijken of onderzoeken, maar dan ga je misschien later naar huis dan je van plan was.
Die wilskracht is vaak niet handig. Roy Baumeister die veel onderzoek deed naar wilskracht. zegt: ‘Vertrouwen op wilskracht heeft weinig zin bij veeleisend werk. Ons doorzettingsvermogen raakt namelijk snel uitgeput. Je wilskracht kan letterlijk op raken’. Het medicijn: orde en regelmaat. ‘Regelmaat is de beste manier om dat te voorkomen. Dat weten we door de leefgewoontes in kaart te brengen van mensen die veel doorzettingsvermogen tonen. In het begin lijkt het misschien onzinnig om je wilskracht te verspillen aan de discipline om elke dag om dezelfde tijd te lunchen of koffie te drinken. Maar na twee of drie weken wordt het routine. Je hoeft dan niet meer bewust de afweging te maken: zal ik nu gaan koffiedrinken, of eerst nog even wat werk doen? In feite spaar je daarmee je wilskracht voor de echt belangrijke zaken. Bijvoorbeeld het moment waarop je nog iets voor je werk moet voorbereiden waar je eigenlijk geen zin in hebt.’
Ook in chaotische of sterk wisselende situaties kun je regelmaat inbouwen. Je kunt in blokken of zelfs blokjes werken. Houd je aan een tijdschema en perfectioneer niet verder als je geplande tijd erop zit. Laat je niet afleiden en leer hoe je omgaat met afleiders. Het is allemaal te leren en ….. regelmaat hoeft niet saai te zijn. Het zorgt ervoor dat je niet verdwaalt in de leukigheid van werk en leven.
Regelmaat: het medicijn tegen hoge werkdruk
Geef een reactie