5 voorwaarden voor ontspanning

Ontspannen zijn

Beetje rommelen in huis, een klusje doen, wat zitten in de zon met een drankje en een boek. Of heerlijk op stap, een stevige wandeling of een fietstocht. Maar ook misschien lekker sporten of gezellig kletsen met vrienden of vriendinnen. Beetje hobbyen, tuinieren of iets creatiefs. Heerlijk, nietwaar? Allemaal situaties waarin het gewoon ontspannen kan zijn voor jou. Natuurlijk zijn er meer situaties en geldt er voor jou misschien iets anders dat ontspant.
Het gaat er in deze blog alleen om wat nu kenmerkende overeenkomsten zijn tussen al die situaties. Je kunt het ook zien als voorwaarden om ontspannen te kunnen zijn. Hoe meer aan deze voorwaarden wordt voldaan, hoe meer ontspannen je kunt zijn.
In mijn coach- en trainingsbijeenkomsten kwamen er in de loop van de jaren 5 naar voren.

5 kenmerken

1.Je kiest zelf

Kenmerk 1. Je hebt zelf gekozen voor die activiteit. Misschien heeft iemand anders je wel op het idee gebracht om te gaan sporten, dat klusje te gaan doen of wat dan ook. Maar uiteindelijk kies je zelf om dat te gaan doen. Je hebt er gewoon zin in.

2.Er is geen tijdsdruk

Kenmerk 2: Er is geen tijdsdruk. Je klusje hoeft helemaal niet af! “Ja, maar ik doe dat klusje toch om het af te maken?” zul je zeggen. Dat kan natuurlijk, maar zodra je bezig bent met ‘het moet af’ zul je merken dat je eigenlijk minder ontspannen bent. Gewoon stapje voor stapje met het klusje bezig zijn en wel zien hoe je daar op een ander moment mee verder gaat. Dat is meer een houding die ontspant.

3.Je doet één ding tegelijk

Kenmerk 3: Je doet één ding tegelijk. Je bent enkel bezig met lezen, zitten, onkruid wieden enzovoorts. Zodra je ook bezig bent met telefoneren, je zorgen maken, of je af laat leiden door rommel die je dan op gaat ruimen of iets dergelijks …. ja dat levert eigenlijk alleen maar een druk gevoel op. Multitasken werkt echt niet. Misschien vind je zelf dat je daar erg goed in bent. Het is voldoende bewezen: multitasken is ineffectief en levert eigenlijk alleen maar stress op.

4.Je wordt weinig onderbroken

Kenmerk 4: Je wordt weinig onderbroken. Daar kun je zelf voor zorgen natuurlijk. Telefoon uit, of gewoon niet meenemen bijvoorbeeld. Of zorg voor een plek waar je je kunt terugtrekken, een plek voor jou waar je niet gestoord wordt. En word je wel gestoord? Leer jezelf aan om niet direct te reageren, maar rustig iets af te maken: de alinea af te lezen, je gesprek af te ronden, je gereedschap neer te leggen enzovoort. Daarna reageer je pas op de verstoorder.

5.Je bent niet bezig met het eindresultaat.

Kenmerk 5: Je bent niet bezig met het eindresultaat. Dat is vaak wel het meest lastig. Veel activiteiten hebben een eindresultaat. Het boek is uit, de klus is klaar, het eindpunt van je wandeling is bereikt, het gesprek is beëindigd. Je zult soms merken dat je aandacht gaat naar dat eindresultaat en niet meer lekker bezig bent met … Je vraagt je af: hoe zal het aflopen, zal ik het eindpunt wel op tijd halen of gaat me lukken om die klus goed te doen? Heel begrijpelijk natuurlijk. Het gaat er alleen om dat je je realiseert dat je op zo’n moment even uit je ontspannende activiteit bent gestapt.

Ontspannen werken en de 5 voorwaarden.

In mijn trainings- en coachingstrajecten komen deze 5 kenmerken allemaal terug als het gaat om meer ontspannen met je werk bezig te zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat je deze kenmerken zo goed mogelijk een plek kunt geven in jouw werksituatie? Mijn coachees zijn verrast te ontdekken hoeveel er mogelijk is. Maar dat is ook voor een volgende blog.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *