Ontspannen is geen doen

Ontspannen helpt niet

“Ik heb een zware baan, maar ik sport, ik doe aan yoga en doe veel leuke dingen buiten het werk. Ik probeer werk en privé echt gescheiden te houden en toch voel ik me gestrest en ben ik doodmoe. Eigenlijk heb ik vaak niet de puf om ’s avonds nog extra dingen te doen om werk van me af te zetten en me te ontspannen”.
Ja, dat hoor ik soms in mijn coachgesprekken. Je zou zeggen dat iemand dan echt goed voor zichzelf zorgt, het werk achter zich kan laten en zichzelf de kans geeft weer helemaal op te laden. Toch gebeurt dat niet. Waarom?

Afleiding zoeken is geen ontspanning.

Eigenlijk hoor je het al als je iemand hoort vertellen hoe ‘druk’ hij of zij bezig is om zich te ontspannen. Want ontspannen ze zich echt?  Het lijkt er vaak niet op. Er zit weer iets achter van moeten of presteren. Het gaat dan meer om afleiding zoeken dan ontspannen. Daar is niks mis mee, maar noem het geen ontspanning.
Is er een hobby of activiteit waar je vroeger veel plezier aan beleefde niet meer ontspannend voor je?  Lezen, sporten, op stap gaan?  Je hebt grote kans dat dat komt omdat je er teveel een plicht of een gewoonte van gemaakt hebt. Het is geen keuze meer. Je maakt er een taak van. Je bent dan zo druk bezig met je te ontspannen dat het een averechts effect heeft.  Niet fijn.

Wat is ontspannen?

Want wat is eigenlijk ontspannen?
Ga eens na, wanneer voel je je echt ontspannen? Die vraag stel ik altijd in de trainingen en de coachsessies. Dan komen er meestal zaken uit als: als ik op vakantie ben , als ik in de tuin werk of een klusje doe. Of door activiteiten als gezellig kletsen met vrienden of vriendinnen, lekker lezen in de zon, een beetje rommelen in huis, spelen met mijn (klein)kind, beetje tekenen of schilderen gewoon omdat het leuk is.
Bij al die zaken komt het erop neer, dat je eigenlijk op dat moment eigenlijk niets hoeft, moet of wilt. Je doet gewoon iets waar je op dat moment zin in hebt. Je bent alleen maar lekker bezig met …. bezig zijn.

Niet het resultaat telt.

Maar meestal moet er toch wel iets. Je wilt dat lezen of sporten je ontspant, of dat je kind het leuk heeft, dat je tekening mooi wordt, dat de tuin netjes is, dat dat klusje eindelijk eens gedaan is. En ja, dan is het resultaat weer belangrijker dan het lekker bezig zijn. En zo ontspan je je dan uiteindelijk niet echt tijdens dat lezen, sporten of klussen.
Bij sporten is dat vaak lastig. Daar lijkt het soms alleen maar te gaan om resultaat, om te winnen bijvoorbeeld. Maar ook dan, als je het resultaat los kunt laten (je wint of verliest) en kunt zeggen: “Lekker gespeeld of lekker getraind vandaag” dan was je bezig met ontspannen.

Ook ontspannen op het werk.

Niets moeten, niets willen, niets hoeven dat levert ontspanning op. Gewoon bezig zijn met iets, daar gaat het om. Niet bezig zijn met bereiken of presteren. Je niet focussen op resultaat. Als je dat echt gaat beseffen en gaat toepassen dan kun je dat ook toepassen op je werk. Er zijn verschillende ingrediënten die zorgen voor dat niets hoeven, moeten of willen. Je kunt ze gebruiken in je werk zodat je minder moeite hoeft te doen om na het werk allerlei zaken op te pakken om je te ontspannen. Het is gewoon minder nodig. Wat en hoe? Dat is dus voor een volgende blog.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *