Spannend.
Terugkeer naar het werk bij een burnout gaat niet zomaar. Het levert vaak flinke spanning op. Hoe zullen mijn collega’s reageren? Zal het me lukken? Ben ik er eigenlijk echt wel klaar voor? Voor iedereen zal dat verschillend zijn. Sommigen willen weer dolgraag aan de slag, anderen (en dat zijn de meesten) zullen er eigenlijk tegenop zien. En dat laatste is logisch. Burnout heeft bij veel mensen ervoor gezorgd dat ze onzeker zijn geworden over zichzelf. Hoe erg je het ook wilt ontkennen. En zekerheid bouw je niet 1-2-3 weer op.
Werkhervatting is géén werkhervatting
Om zekerheid weer op te bouwen begin je meestal met een gedeeltelijke werkhervatting. Langzaam aan ga je weer wennen aan je werkomgeving, je taken, je collega’s. Daaraan zijn een aantal voorwaarden verbonden.
ik noem de belangrijkste:
Spreek af “deze fase van werkhervatting noemen we even geen werkhervatting”.
De fase die je ingaat als je weer taken gaat hebben op je werk is een fase waarin je bezig bent om te leren hoe je op een nieuwe, meer gezonde manier met je werk omgaat. Het is dus een leerfase, geen werkhervattingsfase. Daar zul je goede afspraken over moeten maken met je leidinggevende.
Heb controle
Het gaat erbij het maken van die afspraken vooral om dat het voor jezelf duidelijk is wat je wel en niet aankunt en wat je wel en niet wilt gaan doen. Het gaat er dus om dat jij daar controle over hebt. De burnout is namelijk ontstaan in een situatie dat je die controle niet meer of in ieder geval onvoldoende had. Je liet je door van alles en nog wat bepalen. Ook door je eigen overtuigingen. Nu ga je leren om in deze fase van terugkeer naar werk om van begin af aan meer controle te hebben over je werkzaamheden. Te beginnen dus nu bij het vaststellen welke taken je op je gaat nemen voor de komende periode.
Laat je coachen
Hoe je, op een voor jou prettige manier, meer controle kunt hebben over je werk is een onderdeel van het leerproces in deze fase. Daarom is het eigenlijk onontbeerlijk om een coach in te schakelen. Het gevaar is levensgroot dat je weer in oud gedrag en in oude valkuilen stapt. Een coach kan je leren hoe je dat vermijdt.
Je wordt nooit meer de oude
Je wordt nooit meer de oude. “Ja en dat moet je ook niet meer willen”, zeg ik dan tegen een nieuwe cliënt met een burnout. De ‘oude’ was prima tot op zekere hoogte, maar op den duur leidde hij je ook naar die burnout.
Oei, wat schrijf ik nu weer … Is het je eigen schuld, die burnout? Nee, natuurlijk niet. Veel zaken zijn van invloed bij het ontstaan van een burnout. Maar dat is voor een volgende blog.