Multitasken zorgt voor werkstress

Werkstress? Stop met multitasken

We denken allemaal dat we goed kunnen multitasken maar eigenlijk zijn we er allemaal bar slecht in. Je brein kan zich namelijk maar op één ding tegelijkertijd concentreren. We denken misschien van wel, maar onderzoek heeft afdoende bewezen dat multitasken niet effectief is. Als je switcht van de ene taak naar de andere kost dat altijd tijd, al is het maar een fractie van een seconde. Tel die fracties dan maar eens op! Maar veel belangrijker is dat je brein dat switchen eigenlijk niet aan kan. Het raakt vermoeid, je bent minder geconcentreerd, je gaat fouten maken, dat frustreert en zo kost dat tijd en gaat het ten koste van de kwaliteit van je werk. 

Kortom:
multitasken geeft meer stress, is moeilijker en je krijgt minder gedaan.

Waarom hebben we dan toch de neiging om met een aantal zaken tegelijk bezig te zijn? Het heeft er vooral mee te maken dat we het lastig vinden om onze aandacht bij een taak te houden. We laten ons vaak snel afleiden. Vooral in situaties waarin het erg druk is zijn we erg gevoelig voor alles wat ons afleidt. De collega die iets vraagt, het mailtje of appje, het telefoontje. En we zeggen geen ‘nee’. Stel je voor dat het belangrijk is! Ik kan een ander niet laten wachten! Collegialiteit is belangrijk! Dit is een interessante informatie op deze site! Allemaal gedachten die ons aansporen om van het een naar het ander te switchen en ons afhouden van de taak waar we eigenlijk mee bezig waren.

Train je aandacht.

Je niet laten afleiden en belangrijker nog …. jezelf ook niet afleiden is van belang om werkstress aan te pakken. In alle rust bezig zijn met een taak: je kunt het leren. Zo zijn er tegenwoordig allerlei mogelijkheden om je aandacht te trainen.  Dat kan bijvoorbeeld met een mindfulnesstraining. Je kunt ook leren om zonder problemen ‘nee’ te zeggen of je prioriteiten te stellen zodat je je niet bezighoudt met allerlei flutzaken. Allemaal aspecten van een werkhouding dat werkstress vermindert.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *