Keuzestress
Je weet het best wel. Je kiest een taak en gaat daar gewoon mee aan de gang. Maar er zijn allerlei oorzaken die je soms (of vaak) belemmeren bij ‘kiezen’ en ‘gewoon doen’. Vaak schiet je van het een in het ander en denk je er weinig over na of je aanpak wel efficiënt is. Je neemt daar gewoon de tijd niet voor.
‘Kiezen’ bijvoorbeeld. “Dat is nu juist het probleem”, denk je misschien. “Ik vind het vaak lastig om te kiezen voor wat het meest belangrijk is om aan te pakken. Ja, met urgente taken is het niet moeilijk . Belangrijke taken blijven echter daardoor liggen bij gebrek aan tijd en die worden dan weer urgent als die niet op tijd af zijn. En zo is het stresscirkeltje weer rond”
Neem de tijd
In feite werk je dan op de automatische piloot en neem je niet de tijd om jezelf eens af te vragen of alles wat je doet eigenlijk wel moet en of je je taken niet eenvoudiger kunt uitvoeren. Ja, gewoon even de tijd nemen! Het levert tijd op. Echt waar, al voelt dat vaak niet zo.
Bij veel werk is het zo geen kwestie van stug doorwerken, maar juist even stoppen en rustig overdenken wat je doet met de taken die voor je liggen.
Een methode
Dat kun je bijvoorbeeld doen met de moet- ik- dit- nu- doen methode. Bij iedere actie, verzoek of taak die op je afkomt stel je jezelf dan de volgende vraag:
‘moet- ik- dit- nu- doen?’
Stel jezelf op de volgende 5 verschillende manieren dezelfde vraag, in de onderstaande volgorde:
- Moet ik dit nu doen? Moet er überhaupt iets gedaan worden? Niet altijd ligt de oplossing in een te ondernemen actie. Bijvoorbeeld een cc-mailtje hoef je niet te beantwoorden. Veel problemen lossen zich bovendien vanzelf op. Non-actie kan zelfs een hele slimme interventie zijn zijn.
- Moet ik dit nu doen? Is er een need-to-do of een nice-to-do? Moet je die taak of actie wel uitvoeren? Of is het iets wat je gewoon leuk vindt om te doen. Uit automatisme zeggen we vaak ten onrechte ‘ja’ tegen taken.
- Moet ik dit nu doen? Ben jij de beste persoon om dit te doen of kun je de taak of actie delegeren aan iemand anders? Of vind je dat je het moet doen, omdat het je nu eenmaal wordt gevraagd, ook al behoort het niet tot jouw verantwoordelijkheid.
- Moet ik dit nu doen? Is dit hetgeen er moet gebeuren of is er wellicht een beter alternatief? Je wilde bijvoorbeeld gaan mailen, maar wellicht bespaart een telefoontje meer tijd.
- Moet ik dit nu doen? Kan het wachten? Veel zaken lijken dringender dan ze in werkelijkheid zijn. Hou in de gaten of de urgentie ook echt reëel is of dat het is aangedikt door anderen.
Pas deze verschillende vragen eens toe op je dagelijkse bezigheden en kijk eens wat het met je doet:) Het kan je erg helpen om bewuster om te gaan met je tijd, energie en aandacht.