Een tandje minder in 3 stappen

Stap 0: Een tandje minder

Een tandje erbij zorgt voor stress

Hard werken en even een tandje erbij als het druk is. Dat is hetgeen we meestal doen. Zo hebben we dat altijd geleerd. Want alleen met hard werken bereik je wat je wilt. Op die manier is er natuurlijk niets mis met hard werken.

Problemen ontstaan, dat weten we allemaal, bij té hard werken. Je gaat door zonder pauzes. Je stapt over van het een naar het ander en bent dan ook nog het liefst met een aantal taken tegelijkertijd bezig. Je raakt gestrest en als dat lange tijd aanhoudt krijg je klachten en dreigt het gevaar van een burnout.

Een tandje minder verhoogt je prestaties

Er is echter ook een andere manier van hard werken. Geen tandje erbij dit keer, maar juist een tandje minder. En raad eens …. je resultaten blijven hetzelfde ! meer…..

___________________________________________________________________________________________________

Stap 1: Éen ding tegelijk …. !!

Een duizendpoot.

Éen ding tegelijk …. !! Ja, dat hoorde ik vroeger vaak als ik als kind ongeduldig was en het liefst alles tegelijk deed. Boos omdat het allemaal niet lukte en ik daardoor mijn legobouwsel verprutste. Maar ik heb het geleerd, door schade en schande. En het werkt echt !
Ik werkte in het verleden in het onderwijs. Je moest een duizendpoot zijn. Alles tegelijk zijn en alles tegelijk doen. Ik was een opvoeder, een instructeur, een mediator, een coach, een administrateur, een organisator en wat al niet meer. Dertig koters  voor je neus, die je allemaal aandacht wilt geven, want ze zijn dat allemaal waard. Het is dan een opgave om bij jezelf te blijven als er voortdurend aan  je wordt getrokken en je het gevoel hebt dat je je voortdurend moet opsplitsen. Stress steekt de kop op en ook bij mij was dat zo.

Op de automatische piloot

Aan alle kanten wordt er aan je getrokken. En omdat veel belangrijk lijkt kies je er vaak automatisch voor om maar op alles in te gaan. Liefst tegelijk, want dan is dat tenminste afgehandeld. Je weet, het gaat wellicht ten koste van de kwaliteit, maar dat moet dan maar. En toch …. het is niet bevredigend zo. meer ….

________________________________________________________________________

Stap 2: Kies duidelijk voor wat je wilt doen.

Keuzestress

Je weet het best wel. Je kiest een taak en gaat daar gewoon mee aan de gang. Maar er zijn allerlei oorzaken die je soms (of vaak) belemmeren bij ‘kiezen’ en ‘gewoon doen’. Vaak schiet je van het een in het ander en denk je er weinig over na of je aanpak wel efficiënt is. Je neemt daar gewoon de tijd niet voor.
‘Kiezen’ bijvoorbeeld.  “Dat is nu juist het probleem”, denk je misschien. “Ik vind het vaak lastig om te kiezen voor wat het meest belangrijk is om aan te pakken. Ja, met urgente taken is het niet moeilijk . Belangrijke taken blijven echter daardoor liggen bij gebrek aan tijd en die worden dan weer urgent als die niet op tijd af zijn. En zo is het stresscirkeltje weer rond”

Neem de tijd

In feite werk je dan op de automatische piloot en neem je niet de tijd om jezelf eens af te vragen of alles wat je doet eigenlijk wel moet en of je je taken niet eenvoudiger kunt uitvoeren. Ja, gewoon even de tijd nemen! Het levert tijd op. Echt waar,  meer …..

______________________________________________________________________________________________

Stap 3: Even niets

Een tandje minder.

Geen tandje erbij als je het druk hebt, maar juist een tandje minder. Je hebt geen stressproblemen meer en je resultaten verbeteren.Daar geloven we meestal niet in. Er zit een drive in ons die daar niet aan wil. We zullen ons een andere mindset moeten aanmeten. Daar een ander keer over. Deze blog gaat over een belangrijke stap in de nieuwe manier van hard werken.

Geen flow

Je kiest voor een taak in stap 2 en vervolgens maak je die gewoon af zoals in stap 1 van mijn vorige blogs.  Nu in stap 3 ga je ervoor zorgen dat je niet zomaar van de ene taak in de andere stapt. Want dat is wat we vaak doen. Je hebt een klus afgerond en gaat direct door naar de volgende. Je zit in een “flow” zeg je dan misschien tegen jezelf. Maar vergis je dan niet. meer …..