Een duizendpoot.
Éen ding tegelijk …. !! Ja, dat hoorde ik vroeger vaak als ik als kind ongeduldig was en het liefst alles tegelijk deed. Boos omdat het allemaal niet lukte en ik daardoor mijn legobouwsel verprutste. Maar ik heb het geleerd, door schade en schande. En het werkt echt !
Ik werkte in het verleden in het onderwijs. Je moest een duizendpoot zijn. Alles tegelijk zijn en alles tegelijk doen. Ik was een opvoeder, een instructeur, een mediator, een coach, een administrateur, een organisator en wat al niet meer. Dertig koters voor je neus, die je allemaal aandacht wilt geven, want ze zijn dat allemaal waard. Het is dan een opgave om bij jezelf te blijven als er voortdurend aan je wordt getrokken en je het gevoel hebt dat je je voortdurend moet opsplitsen. Stress steekt de kop op en ook bij mij was dat zo.
Op de automatische piloot
Aan alle kanten wordt er aan je getrokken. En omdat veel belangrijk lijkt kies je er vaak automatisch voor om maar op alles in te gaan. Liefst tegelijk, want dan is dat tenminste afgehandeld. Je weet, het gaat wellicht ten koste van de kwaliteit, maar dat moet dan maar. En toch …. het is niet bevredigend zo. Onbewust heb je er moeite mee. Je voelt je mee getrokken in een systeem waar je jezelf niet helemaal kunt zijn, want voor je gevoel lever je maar half werk.
Het kan echter allemaal anders.
Éen ding tegelijk
De eerste stap is dan: ” Éen ding tegelijk”.
Met multitasken schiet je namelijk uiteindelijk minder op. Op het oog ben je actief en lever je veel werk. Maar van het een in het ander stappen en dan weer wat anders en weer terug kost meer tijd dan gewoon je activiteit afsluiten en dan de volgende taak oppakken.
Dat betekent dus:
* Laat jezelf niet afleiden of … leid jezelf niet af als je met een taak bezig bent.
* Leer om niet direct te reageren als er iets tussendoor komt. Rond gewoon af waar je mee bezig bent: je gesprek, de zin of wat dan ook. Doe dat rustig en reageer dan pas op de verstoorder.
Je motivatie is belangrijk
In de coachingstrajecten die ik verzorg kun je leren hoe. Het vraagt vaardigheden op het gebied van concentratie, assertiviteit en zelfdiscipline, maar met de juiste motivatie is het eigenlijk gemakkelijk in te zetten. Je merkt al snel hoe de kwaliteit van je werk en de contacten met je collega’s verbetert en hoeveel rust het brengt.
Zo deed ik het uiteindelijk ook tijdens mijn werk in het onderwijs. Als ik een kind aandacht gaf, gaf ik die ook volledige aandacht. De andere kinderen drongen zich er dan niet tussen, want ze hadden geleerd dat zij ook hun deel kregen.