3. Doe één ding tegelijk

Ontspannen werken. Er waren 5 voorwaarden legde ik uit in mijn eerste blog hierover.

In deze blog gaat het over het toepassen van voorwaarde 3 in je werksituatie
                Je doet één ding tegelijk.

Je werkt hard.
Er zijn mensen die vinden dat dat goed kan hoor; met een aantal zaken tegelijk bezig zijn. Het lijkt handig. “Als ik toch bezig ben met ….. dan kan ik ook wel even… En “ik ben wel bezig met …. maar laat ik maar direct reageren op … dan is het maar gebeurd” Het maakt ook een goede indruk. Je laat zien dat je hard werkt en flexibel bent.

Multitasken werkt niet.
Maar als je dat vindt dat het kan heb je het toch echt mis. Je zou een medisch wonder zijn. Je brein kan zich namelijk maar op één ding tegelijkertijd concentreren. We denken misschien van wel, maar onderzoek heeft afdoende bewezen dat multitasken niet effectief is. Als je switcht van de ene taak naar de andere kost dat altijd tijd, al is het maar een fractie van een seconde. Tel die fracties dan maar eens op! Maar veel belangrijker is dat je brein dat switchen eigenlijk niet aan kan. Het raakt vermoeid, je bent minder geconcentreerd, je gaat fouten maken, dat frustreert en zo kost dat tijd en gaat het ten koste van de kwaliteit van je werk.

Kortom: multitasken geeft meer stress, is moeilijker en je krijgt minder gedaan.
Waarom hebben we dan toch de neiging om met een aantal zaken tegelijk bezig te zijn?
Het heeft er vooral mee te maken dat we het lastig vinden om onze aandacht bij een taak te houden. We laten ons vaak snel afleiden. Vooral in situaties waarin het erg druk is zijn we erg gevoelig voor alles wat ons afleidt. De collega die iets vraagt, het mailtje of appje, het telefoontje. En we zeggen geen ‘nee’. Stel je voor dat het belangrijk is! Ik kan een ander niet laten wachten! Collegialiteit is belangrijk! Dit is een interessante informatie op deze site! Allemaal gedachten die ons aansporen om van het een naar het ander te switchen en ons afhouden van de taak waar we eigenlijk mee bezig waren.

Stoppen met multitasken
Dat doe je niet zomaar. Je zult daarvoor maatregelen moeten nemen.
1. Zet je email meldingen uit, je telefoon op stil, laat anderen weten dat je voor een bepaald tijd niet gestoord wilt worden of hang bij de deur van je werkruimte een vermelding dat je niet gestoord wilt worden.
2. Plan je agenda niet vol met afspraken met anderen, maar plan ook afspraken met jezelf in.
3. Werk met een takenlijstje, en …. start eens met de belangrijkste taak.
4. Maar vooral: train je aandacht ….

Train je aandacht.
Je niet laten afleiden en belangrijker nog …. leren om jezelf ook niet af te leiden is eigenlijk het meest belangrijk om aan te pakken. In alle rust bezig zijn met een taak en bij afleiding je grens trekken. Je kunt het echt leren. Er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden voor. Mijn begeleiding richt zich daar speciaal op. Zo leer je bijvoorbeeld ook zonder schuldgevoel ‘nee’ te zeggen of je prioriteiten te stellen zodat je je niet bezighoudt met allerlei flutzaken. Het hoort allemaal bij een werkhouding om werkstress te verminderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *