Ontspannen werken

Ontspannen is geen doen

“Ik heb een zware baan, maar ik sport, ik doe aan yoga en doe veel leuke dingen buiten het werk. Ik probeer werk en privé echt gescheiden te houden en toch voel ik me gestrest en ben ik doodmoe. Eigenlijk heb ik vaak niet de puf om ’s avonds nog extra dingen te doen om werk van me af te zetten en me te ontspannen”.
Ja, dat hoor ik soms in mijn coachgesprekken. Je zou zeggen dat iemand dan echt goed voor zichzelf zorgt, het werk achter zich kan laten en zichzelf de kans geeft weer helemaal op te laden. Toch gebeurt dat niet. Waarom?

Afleiding zoeken is geen ontspanning.

Eigenlijk hoor je het al als je iemand hoort vertellen hoe ‘druk’ hij of zij bezig is om zich te ontspannen. meer ….____________________________________________________________________________________

5 voorwaarden voor ontspanning

Ontspannen zijn

Beetje rommelen in huis, een klusje doen, wat zitten in de zon met een drankje en een boek. Of heerlijk op stap, een stevige wandeling of een fietstocht. Maar ook misschien lekker sporten of gezellig kletsen met vrienden of vriendinnen. Beetje hobbyen, tuinieren of iets creatiefs. Heerlijk, nietwaar? Allemaal situaties waarin het gewoon ontspannen kan zijn voor jou. Natuurlijk zijn er meer situaties en geldt er voor jou misschien iets anders dat ontspant.

Het gaat er in deze blog alleen om wat nu kenmerkende overeenkomsten zijn tussen al die situaties. Je kunt het ook zien als voorwaarden om ontspannen te kunnen zijn. meer….

___________________________________________________________________________________________________

1. Keuzes in je werksituatie

De 5 kenmerken

Je hebt er zelf voor gekozen, er is geen tijdsdruk, je doet één ding tegelijk, je wordt weinig onderbroken, je bent niet bezig met het eindresultaat. Dat waren de 5 voorwaarden uit mijn vorige blog die kenmerkend waren voor een ontspannen situatie. Maar hoe zit dat als het gaat om een werksituatie? Daar gaat deze blog over. Eerst over voorwaarde 1: zelf keuzes maken.

Keuzes maken

Keuzes maken in een werksituatie doe je vooral op twee terreinen. Op het gebied van je planning. Je bepaalt wat doe ik wanneer. En ook op het gebied van je taken en verantwoordelijkheden. Wat zijn nu echt mijn taken en verantwoordelijkheden?
In deze blog beperk ik me en gaat het vooral over de keuze voor je taken en verantwoordelijkheden.

Ik heb geen keuze.

“Ik heb weinig te kiezen. Het is altijd erg druk op mijn werk. meer …..

____________________________________________________________________________________

2. Werken zonder tijdsdruk

De 5 kenmerken

Je hebt er zelf voor gekozen, er is geen tijdsdruk,je doet één ding tegelijk, je wordt weinig onderbroken, je bent niet bezig met het eindresultaat. 

Dat waren de 5 voorwaarden uit mijn vorige blog die kenmerkend waren voor een ontspannen situatie. In deze blog gaat het over het toepassen van voorwaarde 2 in je werksituatie: er is geen tijdsdruk.

Geen tijdsdruk

Wie geen problemen heeft met werken onder tijdsdruk hoeft deze blog natuurlijk niet te lezen. Of …. misschien toch wel. Het woord zegt het namelijk al. Het gaat om druk. En druk betekent stress. Stress is prima om te presteren, maar alsmaar werken onder tijdsdruk gaat op langere termijn beslist problemen geven.
‘Oh maar ik houd wel van tijdsdruk. Dan presteer ik het best’. Vertelde een cliënt van mij toen ik het thema tijdsdruk aankaartte. Ja, dat kan natuurlijk, maar ze had fikse stressklachten en dan is het natuurlijk raadzaam om eens te kijken naar alles wat druk, en dus stress, veroorzaakt. Tijdsdruk hoort daarbij.

Op tijd beginnen.

Hoe voorkom je nu tijdsdruk? Het lijkt logisch. Gewoon zorgen dat niet alles op het laatste nippertje aankomt. Op tijd beginnen met je taken. Veel mensen denken dan aan ‘beter… meer….

___________________________________________________________________________________________________

3. Doe één ding tegelijk

Ontspannen werken. Er waren 5 voorwaarden legde ik uit in mijn eerste blog hierover.

In deze blog gaat het over het toepassen van voorwaarde 3 in je werksituatie
                Je doet één ding tegelijk.

Je werkt hard.
Er zijn mensen die vinden dat dat goed kan hoor; met een aantal zaken tegelijk bezig zijn. Het lijkt handig. “Als ik toch bezig ben met ….. dan kan ik ook wel even… En “ik ben wel bezig met …. maar laat ik maar direct reageren op … dan is het maar gebeurd” Het maakt ook een goede indruk. Je laat zien dat je hard werkt en flexibel bent.

Multitasken werkt niet.
Maar als je dat vindt dat het kan heb je het toch echt mis. Je zou een medisch wonder zijn. Je brein kan zich namelijk maar op één ding tegelijkertijd concentreren. We denken misschien van wel, maar onderzoek heeft afdoende bewezen dat multitasken niet effectief is. Als je switcht van de ene taak naar de andere kost dat altijd tijd, al is het maar een fractie van een seconde. Tel die fracties dan maar eens op! meer….

___________________________________________________________________________________________________

4. Je wordt weinig onderbroken.

Je kunt ontspannen werken als er wordt voldaan aan 5 voorwaarden. Ik schreef er in mijn vorige blogs over. Je hebt er zelf voor gekozen, er is geen tijdsdruk, je doet één ding tegelijk, je wordt weinig onderbroken, je bent niet bezig met het eindresultaat. 

In deze blog gaat het over het toepassen van voorwaarde 4 in je werksituatie:
          Je wordt weinig onderbroken.

Een duizendpoot

“Ja maar dat kan niet anders. Er zijn voortdurend zaken die tussendoor komen en … allemaal belangrijk. Ik word regelmatig onderbroken. Het hoort gewoon bij mijn werk om direct te reageren en dan mijn bezigheden van dat moment te laten liggen”. Ik hoor dit mijn klant van enige tijd geleden nog zeggen. Het ging in dit geval om iemand met een functie met een flinke hoeveelheid aan taken: website onderhouden, klachten afhandelen, telefonisch en via de mail klanten te woord staan, nieuwe ontwikkelingen in de branche monitoren, inkopen doen en ook verkoop afhandelen. Het gevolg was dat er voortdurend werkzaamheden bleven liggen. Erg onbevredigend natuurlijk, maar vooral …. het leverde zoveel stress op dat de burnout onvermijdelijk was.

Een helder takenpakket
In dit geval lijkt het duidelijk dat er iets mis was met het takenpakket van mijn klant. Éen van de belangrijkste oorzaken van een burnout: onduidelijkheid over de inhoud van de functie. Het was onduidelijk waar mijn klant nu vooral verantwoordelijk voor was. Een duidelijk functieprofiel, Inkrimpen van het takenpakket en heldere afspraken over de verantwoordelijkheden was een begin van de oplossing. meer ….

___________________________________________________________________________________________________

5. Je bent niet bezig met het eindresultaat

Las je mijn eerdere blogs over ontspannen werken? Er waren 5 voorwaarden. Je hebt zelf gekozen voor een activiteit, er is geen tijdsdruk, je doet één ding tegelijk, je wordt weinig onderbroken, je bent niet bezig met het eindresultaat.

In deze blog gaat het over het toepassen van voorwaarde 5 in je werksituatie:
Je bent niet bezig met het eindresultaat.

Tibetaanse monniken
Wel eens gezien? Tibetaanse monniken maken een schitterende zandmandala. In dit filmpje waren ze bezig in de theaterzaal van Enschede.
4 Dagen werken, met rustige aandacht bezig zijn met zand strooien. En dan …. op het eind het resultaat vernietigen. Want het gaat om het maken van de mandala, niet om het resultaat. Het gaat om doen.  Dat is wat ze laten zien. meer